TALLER DIDÀCTIC: A QUÈ SONA L'EDAT MITJANA?

21 NOVEMBRE 2017 / 11:00h

Si es completa l'aforament s'obrirà una segona sessió el 22 NOVEMBRE 2017 / 11:00h

Mara Aranda, junt a Jota Martínez, presenten aquest concert didàctic especialment programat per a xiquets, joves i adults de diferents nivells educatius: alumnat des dels tres anys en educació infantil i de tots els cursos d'educació primària i secundària, així com de batxiller, i també professors de conservatori, universitaris i, en general tots aquells interessats, sense límit d'edat, atenent el contingut del mateix al nivell i la capacitat de comprensió de cadascun dels grups als quals estiga dirigit.


El nostre objectiu principal és apropar al públic assistent unes músiques que difícilment es poden escoltar en els circuits habituals i ubicar-les en el seu context històric mitjançant d'un concert en viu. En el transcurs del mateix es mostren detalladament els instruments musicals, reproduccions originals de l'Edat Mitjana, que posem al servei de la interpretació de peces representatives dels estils d'aquesta època.
Tot això guiat per una explicació amena i intel · ligible que des de l'àmbit de l'educació artística, potencie destreses, actituds i sensibilitat que redunden en el creixement global de l'oient a través de valors com l'escolta activa, la comprensió d'un llenguatge no verbal o la concentració. Els xiquets son també convidats a participar en algunes peces musicals.
Viatjarem en el nostre concert per una època de gran riquesa musical mitjançant d'unes composicions que han subsistit centenars d'anys superant modes i estereotips, la qual cosa demostra el seu alt poder artístic i la seva qualitat d’imperible, El seu missatge és igualment vàlid en l'actualitat, el segle XXI, que quan va ser creat segles enrere.


Els cants de trobadors i trobairitz. La paraula trovar literalment vol dir compondre versos. Així doncs, els trobadors són poetes i cantors, generalment de la noblesa feudal, les composicions dels quals estaven dedicades, principalment a l'amor i a la dona (fin'amors). Representen el primer testimoni d'una naixent literatura poètic-musical en llengua romanç.

Les cantigues de Santa Maria. Una de les obres magnes de l'Europa medieval escrites durant el regnat d'Alfons X 'El Savi' (1221-1284). Col · lecció de més de 450 cançons monòdiques, en galaic-portuguès, en honor de la Mare de Déu que relaten els seus miracles o bé enalteixen la seva figura.

Les cantigues d'amic. Es va produir en els segles XII-XIII. El tema principal és la invocació d'una dona al seu amic a qui nomena en les primeres estrofes de les cantigues i determina el nom del gènere. La protagonista lírica de les cantigues d'amic no és una dama noble, sinó una mossa (doncela, dona virgo) que es queixa o s'alegra amb una amiga, una germana, la mare o la naturalesa, de la presència o absència del "amic" o "estimat".

Romanços valencians (romancer vell i romanços de cec). Allò de «fer romanços» o «romancejar» són expressions corrents i amb un significat molt clar. Quan una persona se li diu «romancera», s’està pensant en el fet que parla molt, conta coses amb pèls i senyals i fa llarg el seu relat. L’expressió sol ser un tant però expressa una característica dels romanços: cançons narratives que contaven dels fets històrics importants, llegendes o els succeïts de rellevància que s’anaven produint i que els joglars, personatges que anaven visitant pobles per donar a conéixer aquests fets, mentre captaven algunes monedes per a la seua supervivència, anaren extenent.

El llibre vermell de Montserrat, deu el seu nom a l'enquadernació en vellut vermell de les seves tapes. Manuscrit, col · lecció de cants medievals per als pelegrins que arribaven a Montserrat (monestir on va ser escrit) i altres continguts de tipus litúrgic en català, occità i llatí tots d'autor desconegut.

Diferents estudis sociològics demostren la importància que té l'escolta musical en la formació integral i el desenvolupament social, així com emocional, de l'ésser humà, i això sumat al fet que la música és sens dubte l'art més difós i el que major poder de convocatòria té, fa que es contribueixa amb aquest projecte a l’enriquiment de la cultura en pro d'una societat més crítica i versada, sensible i reflexiva, més rica en valors que no es devaluen ni sotosobren amb els vaivens dels temps.


Mara Aranda és una de les intèrprets més aclamades sorgida de l'escena espanyola en la primera dècada del segle XXI.
Més de dues dècades durant les quals ha investigat i cantat músiques turques, gregues, occitanes i músiques antigues, medievals i sefardites, que han deixat com a resultat gairebé una vintena de discos propis d'excel•lent factura mereixedors de premis i reconeixement per part de públic i també de mitjans especialitzats.
El treball de Mara Aranda ha girat entorn de la tradició Mediterrània aconseguint internacionalitzar una llengua pròpia i unes tradicions que mai havien arribat tant lluny ni amb tanta força. En 2015 celebra la seua trayectòria de 25 anys de carrera professional amb el disc ‘Mare Vostrum’, dedicat a l’espaci cultural de la Mediterrània, font d’inspiració en tota la seua producció literaria i musical.

Jota Martínez és especialista en instruments de la tradició medieval espanyola.
Nascut a Madrid en 1971. En 1987 emprèn els seus estudis de cant, guitarra, música i harmonia a l'escola Municipal de Música de Fuenlabrada “Dionisio Aguado”.
En 1996 inicia els seus estudis de viola de roda i s'especialitza en aquest instrument. Des de l'any 1990 realitza estudis de percussió històrica i tradicional. La seva especialitat en aquest camp són instruments com: panderetes tradicionals del món, pandero quadrat, panderos rodons, dabul, dohola, tabals, nakires,*tallira, entre d’altres.
Des de l'any 2001, aprofundeix en l'estudi d'instruments de corda premuda i s'especialitza en cítoles i llaüts medievals.
Des de 1998, treballa com multiinstrumentista, en estudi i en directe, en grups de música antiga de renom internacional i dirigeix el seu propi ensemble de música antiga.


Membranòfons: bendhir, adufe, pandereta, pandero, ta´arija, timbal, nakires

Idiòfons: címbals o platets, tablillas. triangle, campanil, sonaller.

Vent: añafil, banya, shofar, flautes d’una ma, caramillo xirimia, flauta de bec, axabeba, albogue, sac de gemecs.

Corda percutida: tamborina de cordes.

Corda fregada: organistrum, sinfonia, viola de braç, rabell, rebaba.

Corda polsada: Llaüt, guiterna, cítola, guitarra llatina, guitarra de pènyola, salteri quadrat, salteri d’acord, salteri trapeci, arpa.

  • Secundaria (el taller s’adaptarà a l’edat dels participants) Cicle formatiu
  • 45 minuts Duració aproximada
  • Valencià Llengua
  • 3€ Preu

Procedimiento de reserva: Por teléfono llamando al 96 353 64 85

Dudas e información sobre forma de pago: Por teléfono llamando al 96 353 64 85 o enviando un correo a la dirección infotac@olympiametropolitana.com