Jornadas de la Veu
Un curs per a professionals de la veu
IV JORNADES DE LA VEU
Del 8 al 12 de juliol de 2024
El TAC celebra les IV Jornades de la Veu: una formació gratuïta destinada a estudiants i professionals que tinguen en la veu una eina de treball.
Aprèn com desenvolupar el potencial de la teua pròpia veu per a millorar les teues capacitats com a intèrpret, cantant o presentador/a. Classes pràctiques amb professorat expert.
- Màxim: 15 persones.
- Coordinació de les jornades: Mª José Peris
Dilluns 8 juliol
16:00-20:00. La veu, la paraula i la música. Arcadi Valiente.
16:00-20:00. La meua veu soc jo.Jo soc la meua veu. Cant i escena. Mª José Peris.
Dimarts 9 juliol
16:00-18:00. Chikung per a la respiració, per a la veu i per a la vida. Juan Carlos Penadés.18:00-20:00. Escalfament vocal: la veu pròpia. Ana Conca
Dimecres 10 juliol
16:00-20:00. Taller multidisciplinari. Mª José Peris, Juan Carlos Penadés, Ana Conca, Vicen Peris, Ruth Palones y Begoña Santalices
Dijous 11 juliol
16:00-18:00. La identitat en la veu i en el jo. Vicen Peris
18:10-20:00. La creació de la identitat del personatge des del nostre 'compost humà'. Ruth Palonés
Divendres 12 juliol
16:00-20:00. Sintonitzant. Begoña Santalices
Dilluns 8 juliol
16:00-20:00 La meua veu soc jo. Jo soc la meua veu. Cant i escena. Mª José Peris.
En aquest taller el treball se centrarà en l'observació de la pròpia veu i la veritat de cada participant, treballant sobre una partitura de teatre musical. Es buscarà el que és genuí i autèntic en cada veu.
Mª José Peris és actriu, cantant, directora, professora de veu i cant, amb una àmplia experiència professional. Destaca també la seva labor com coach vocal per a càstings de teatre, teatre musical i oratòria. A més, és la directora i fundadora de la companyia Les Reines Magues. Llicenciada per la ESAD i màster en Logopèdia i trastorns del llenguatge, és la coordinadora de les IV Jornades de la Veu.
La veu, la paraula i la música. Arcadi Valiente.
Aquest taller introduirà en la música als cantants-intèrprets que en un futur necessiten conèixer una partitura musical per a exercir el seu paper actoral.
Arcadi Valiente és un músic i filòleg valencià amb àmplia trajectòria professional en l?àmbit musical. És acompanyant de diferents cantants i pianista 'de capçalera' de la Filmoteca Valenciana, on li conta al piano les pel·lícules de l'antic cinema mut.
Dimarts 9 juliol
16:00-18:00. Chikung per a la respiració, per a la veu i per a la vida. Juan Carlos Penadés.
Aquest taller dirigit a actors i actrius es basa en el chikung, una pràctica taoista mil·lenària, que ha evolucionat fins a l'actualitat per tot el món. El seu significat seria el treball o cultiu de l'energia vital, on es potencia la consciència corporal, es desenvolupa l'atenció plena amb el moviment i amb la quietud, per a adquirir millor postura corporal i treballar la musculatura interna. També es potencia el control de la respiració.
Dins de les infinites possibilitats que ofereix un taller d'aquestes característiques, s'ha optat per un enfocament centrat en dos aspectes principals:
-Treball sobre el cos, en el nostre instrument físic per a projectar la veu i en l'energia de pulmó, la qual cosa anomenem el Qi de Pulmó.
-Treball sobre la consciència, que donarà forma i vida a aquesta veu, per obtindre una ment atenta i calmada, serena. És el que anomenem el Shen, la nostra manera d'estar al món.
Per a participar en el taller només cal roba còmoda; és una pràctica semblant al ioga, es pot fer descalç o amb sabatilles de sala, tipus taitxí o de ballarí. I, per descomptat, cal portar la sensibilitat personal oberta a sentir el que és aquesta pràctica, sense prejudicis i per viure una experiència compartida molt especial.
Juan Carlos Penadés és especialista i tècnic en Medicina Tradicional Xinesa Integrativa: acupuntura, moxibustión, tuina, fitoteràpia i dietoteràpia. A més, és instructor de Chikung i tècnic especialista en quiromassatge, reflexologia podal i auriculoteràpia. També ha fet cursos de massatge facial japonès..
18:00-20:00. Escalfament vocal: la veu pròpia. Ana Conca.
Durant aquestes dues hores de treball s'investigarà sobre la mecànica vocal que és comuna a tot ésser parlant, sobre la nostra pròpia veu, l'autèntica, que forma part de la nostra identitat com a éssers humans.
És fonamental conèixer la mecànica vocal i el seu funcionament per investigar i créixer sobre el coneixement de la pròpia veu. Des del comú s'accedirà a l'individual. Cada participant conclourà el taller amb recursos per a treballar la seva veu des de l'autèntic, des de la seva identitat vocal pròpia i única.
Per a aquest taller és necessari que l'alumnat assista amb roba còmoda, aigua, estoreta i un llibre de butxaca (entre 2 i 3 centímetres de gruix).
Llicenciada en Història de l'Art per la Universitat de València, Ana Conca completa la seva formació en el Centre Teatral Escalante, HB studio (NYC) i realitza cursos amb John Strasberg o Fernando Piernas, entre d?altres. Com a actriu ha treballat tant a sèries de televisió com pel·lícules, teatre de text, teatre musical i doblatge. Actualment treballa en els musicals Bruno, el musical que ho canvia tot i És una llauna el treballar. Com a docent en veu és màster en Teràpia Vocal, EMT en EVTS.
Dimecres 10 juliol
16:00-20:00. Taller multidisciplinari. Mª José Peris, Juan Carlos Penadés, Ana Conca, Vicen Peris, Ruth Palones y Begoña Santalices.
Aquest taller multidisciplinari dirigit per Mª José Peris està enfocat a cada disciplina de la identitat, des del cos, la ment, l'atenció, els sentiments i el joc, dirigint tota l'energia a la comunicació.
L'energia de la veu i el cos van de la mà i en aquesta trobada s'incidirà molt sobre el concepte de 'la unitat'. S'investigarà sobre el fet meravellós pel qual tot està interconnectat entre el cos i la ment. Una bona disposició física actua sobre la veu, la ment, i viceversa. En el sistema corporal mental i vocal tot es retroalimenta i focalitza en la persona en tota la seua integritat. Mens sana in corpore sano i, en aquest cas, afegiríem corpore sano in mens sana.
Dijous 11 juliol
16:00-18:00. La identitat en la veu i en el jo. Vicen Peris.
Aquest enriquidor taller se centra en dos qüestions plantejades sobre un mateix: Qui soc jo en l'escenari? i Qui soc jo en la vida?
En un entorn escènic, on l'autenticitat i la seguretat són essencials, Vicen Peris exerceix de guia cap al descobriment de qui som realment, per a aprendre a enfortir el nostre autoconeixement, la qual cosa ens permetrà enfrontar els desafiaments escènics amb una confiança renovada. Un taller per aprendre i sorprendre'ns del nostre potencial interior, per a brillar i gaudir en escena.
Vicen Peris és experta en psicologia positiva i coach en PNL, amb certificació en mindfulness.
18:00-20:00. La creació de la identitat del personatge des del nostre 'compost humà'. Ruth Palonés.
En aquest taller es busca la identitat del 'personatge', partint de les particularitats, dons i 'defectes' de cada participant, per a desarticular tots els clixés que apareixen a l'hora de treballar un text dramàtic. Mitjançant el joc escènic es tracta d'anar trobant eines molt útils i necessàries per a donar-li vida i llibertat d'acció a aquest 'personatge', en comptes de 'interpretar-lo'.
Partint del poder de transformació del cos/veu per a donar a llum un nou 'ésser escènic', els i les participants han de venir amb roba còmoda, calzer lleuger, aigua i hauran de portar un objecte de lliure elecció que els sembli curiós. Se'ls proporcionarà un text per a memoritzar i que s'utilitzarà en el treball de la sessió.
Actriu i directora teatral, diplomada en art dramàtic en la ESAD València en 2008. Ha treballat amb les companyies Pluja Teatre, Tretze Teatre (Julio César, de Chema Cardeña), Teatre de l'Inestable (Family(es) i L'Odissea de les seves vides) i Teatre del Raval (direcció i creació de l'espectacle inclusiu per a persones sordes Pull&Play). Combina la seva carrera professional amb la direcció de la Escola Teatre Serrano de Gandia des de l'any 2010, on també imparteix classes d'interpretació.
Divendres 12 juliol
16:00-20:00 Sintonitzant. Begoña Santalices.
Descobrir la nostra pròpia veu necessita el més profund silenci. Alliberar-la requereix la condició d'abandonament d'un mateix; passar per un procés de relaxació, desbloqueig, exploració, consciència de la respiració. Posant tota la nostra atenció i escolta avancem a la trobada de l'expressió autèntica, ens acostem a conèixer el cos que tenim, el cos que som. Com funciona i com ens vam mostrar quan caminem, parlem, juguem, abracem, ens enfadem, actuem, cantem o callem.
La meua expressió veritable depèn de la meua disponibilitat a ser present. Obrir-me a fer un treball conscient física, anímica i emocionalment. Així tot el meu ser, cos i veu, transmet la meua genuïna veritat. Encara que tot siga mentida.
Per a realitzar aquest taller s'ha de vindre amb roba còmoda i mitjons de recanvi. Opcionalment, qui vulga tombar-se en el sòl pot portar una estoreta. També s'ha de portar un objecte per a utilitzar com a micròfon: pensa en el que usaves quan de menut et posaves a cantar a casa. I, si no ho feies, imagina-t'ho i porta alguna cosa, una peça que et servisca per a acompanyar l'objecte (la teua disfressa). També un parell de sabates que t'agraden. Prepara una cançó que t'agrade molt, recorda una cançó amb la qual imites al cantant i vine amb una melodia que et faça cantar. Hi jugarem!
Begoña Santalices és una artista polifacètica, reconeguda per la seua labor com a creadora de diversos tallers centrats en el cos, la veu i el moviment. Amb una trajectòria de més de 35 anys com a actriu i cantant, ha deixat una petjada significativa en el món artístic. Actualment protagonitza i participa en nombrosos espectacles a nivell nacional, escriu teatre i composa música per a les seues peces, generalment 'absurdes i performatives'. Com a pedagoga imparteix cursos d'expressió corporal i teatre a diferents col·lectius.
Informació
Dirigit a professionals de la veu
Màxim: 15 persones
Jornades gratuïtes
Coordinació de les jornades: Mª José Peris
Quan
Del 8 al 12 de juliol de 2024
Inscripcions
Enviar email amb dades de contacte (nom, email i telèfon) i Curriculum vitae a infotac@olympiametropolitana.com fins al 25 de juny (inclusivament).